לפסק הדין בעניין וכטל נ' סיטיפס בע"מ
בתביעה שהגיש סטודנט נגד חברת 'סיטיפס' המפעילה את שירותי הרכבת הקלה בירושלים, הוא טען כי למרות שרכש כרטיס חופשי שנתי, פקחי הרכבת רשמו לו שני דוחות, רק משום שלא העביר את הכרטיס במתקן ה'תיקוף'. ביהמ"ש חייב את סיטיפס לפצות את הסטודנט.
סטודנט אשר נסע ברכבת הקלה בירושלים, טען כי קיבל שני דוחות על ידי פקחיה, רק בשל העובדה שלא הספיק לעשות "תיקוף" לכרטיס הנסיעה, זאת על אף שרכש כרטיס נסיעות חופשי שנתי. לפיכך, הגיש הסטודנט תביעה לבית המשפט לתביעות קטנות בירושלים, נגד הזכיינית של שירותי הרכבת הקלה 'סיטיפס', לפיצוי בגין עגמת הנפש שנגרמה לו.
באירוע הראשון, לטענתו, עלה על הרכבת הקלה, ועקב עומס רב סביב מתקן ה"תיקוף", המתין עד אשר יהיה באפשרותו לגשת למתקן בצורה מסודרת, אך לפני שהספיק לעשות זאת, פנה אליו הפקח ורשם לו דו"ח. באירוע השני טען, כי נרשם לו דו"ח לאחר שכרטיסו הועבר במתקן, אולם לא נשמע הזמזום המאשר את העברת הכרטיס.
בשני המקרים טען הסטודנט, כי ניסה להסביר לפקחים כי אין לו כל מניע "להשתמט" מהתיקוף ואף הציג להם את הכרטיס שהיה בידו, אשר מקנה לו נסיעות ללא הגבלה במהלך שנה, אלא שהפקחים לא נשמעו להסבריו.
סיטיפס טענה, כי הנסיעה ברכבת מותנית בתיקוף כרטיס הנסיעה ואין כל זיקה בין עצם התשלום עבור הכרטיס לבין פעולת התיקוף, המקנה זיכוי כספי כנגד אותה נסיעה ספציפית.
עם זאת טענה, כי ביטלה את הדוחות שנרשמו לסטודנט טרם הגשת התביעה, וכי אמנם הפקחים מחויבים לאכוף את חובת הנוסעים לתקף את הכרטיס, אך הם לא הונחו לנקוט עמם ביד קשה.
הליך לא ראוי לאזרח- פגיעה בחירותו
השופט פאול שטרק קיבל את התביעה ומתח ביקורת על התנהלותה הגורפת של הרכבת הקלה במתן הדוחות, אשר מתבצעת ללא הליך ראוי וללא הסדרת נהלי הערעור על הדוח, ובכך מהווה פגיעה בחירותו של האדם.
"העדר שיקול דעת לפקח לבחון נסיבות בכל מקרה ומקרה לגופו, מהווה הפרת זכות של האזרח ל"הליך ראוי" בכל הליך אשר בסופו של דבר בא להפקיע ממנו את כספו של האזרח", כתב השופט.
נקבע, כי במקרה זה עמד לרשות הפקח אמצעי בדיקה- הכרטיס שהיה בידי הנוסע, ובאמצעותו יכול היה להיווכח כי מדובר בנסיבות שאינן עולות בקנה אחד עם "השתמטות" מתשלום בגין הנסיעה.
לעניין הפיצוי, ציין השופט כי יש להתחשב בכך שהנתבעת ביטלה את הדו"חות בטרם הגשת התביעה, אך למרות זאת, שומה היה עליה לשלוח התנצלות לתובע בשל התנהגותה השרירותית, ולפיכך עליה לפצות את התובע בגין עגמת הנפש שנגרמה לו בסכום של 720 שקל (360 שקל בגין כל אירוע). הוצאות לא נפסקו.
לפסק הדין בעניין וכטל נ' סיטיפס בע"מ
למדור: נזיקין
אתר המשפט הישראלי "פסקדין"
www.psakdin.co.il
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.